Ga direct naar de inhoud.

  • Wij zijn flexibel. Ook als uw vraag nú moet worden opgelost.
  • Met onze citrus waslijn is uw citrusfruit in een handomdraai verkoopklaar.
  • Heeft u onverwachte wensen? Wij staan binnen één telefoontje voor u klaar.
  • Bij ons bureau is afspraak ook echt afspraak.

Zo houdt u groente en fruit nog langer goed

Wait, what?! Wist u dat meer dan 45 procent van groente en fruit in Europa eindigt als afval? Een groot deel van die verspilling vindt thuis plaats en dit komt door het snel rotten van het etenswaar! Wat kunt u hier zelf aan doen?

Heel belangrijk om te onthouden, is dat de groente en fruit dat u in huis haalt, nog leven! Ook nadat ze zijn gescheiden van de boom of plant, blijft de appel of tomaat groeien. Ze halen nog adem door middel van het verbruiken van zuurstof uit de lucht. Hierdoor ontsnapt vocht, wat de grootste oorzaak is van het vergaan van onze gezonde producten.

Wat kunt u zelf doen?

Om groente en fruit zo lang mogelijk goed te houden, kunt u thuis de ademhaling remmen en het vochtverlies tegengaan. Wij hebben de tips voor u op een rij gezet.

 1.      Bewaar bepaalde groente en fruit in de koelkast

Kou zorgt voor een vertraagde ademhaling van groente en fruit, waardoor ze langer goed blijven. Veel soorten kunt u bewaren in de koelkast, maar er zijn ook speciale gevallen waarbij dit juist is af te raden. Tropisch fruit is een echte warmte fan en die kunt u dus beter niet in de koelkast leggen. Fruit als bananen en mango’s en groente als tomaten, paprika’s en courgettes zijn meer van de koele kelders, dan de ijskoude koelkasten.

2.      Plastic, fantastic!

Stop uw groente en fruit in een plastic zak, om zeker te zijn dat u deze na het weekend nog kunt eten. De plastic zak vertraagt de transpiratie, waardoor de gezonde hap zijn versheid behoudt. Ideaal als u wat meer groente en fruit hebt ingeslagen.

 3.      Groente en fruit scheiden

Als u appels en peren in de koelkast legt, is het verstandig om deze niet naast de groente te plaatsen. Sommige producten produceren ethyleen, wat het rijpen van andere producten versneld. Daardoor zal de groente nog sneller rijpen, dan wanneer deze buiten de koelkast ligt.

 4.      Was groente niet direct!

Spoelt u groente en fruit direct af nadat u deze gekocht heeft? Wacht hier dan mee tot het moment dat u het gaat eten. De extra toevoer van water kan het rijpproces versnellen en dat is nou net wat u niet wilt.

 5.      Vries groente en fruit in

Heeft u een grote voorraad aan groente en fruit ingeslagen? Dan kunt u dit altijd nog invriezen. Hier gaat wel een proces aan vooraf, maar dan heeft u in ieder geval genoeg op voorraad! Snijd groente en fruit in stukjes en kook ze gaar in de pan. Na het afgieten, doet u koud water in de pan om het garen te stoppen. Zo blijft uw groente en fruit voor langere tijd goed in de vriezer.

Uw eten eindigt zo in ieder geval minder snel in de afvalbak! 

Terug